Ontdek Friesland vanuit uw vakantiewoning

Vanuit Terherne bent u snel in alle karakteristieke dorpen uit de omgeving. Hieronder een greep uit de mogelijkheden. Onder de plaatsnamen staat een link naar de actualiteiten.

Terherne

Veel mensen kennen Terherne als het Kameleondorp. Middenin het dorp vindt u de boerderij met allerlei leuke attracties voor kinderen. De avonturen uit de boeken van de Kameleon komen hier tot leven. Uw kinderen kunnen er naar hartelust speuren. Met een echt paspoort kunnen ze stempels verzamelen door allerlei opdrachten uit te voeren. Buiten is er ook genoeg vertier in de leuke speeltuin. En wat denkt u van een rondvaart met de échte Kameleon om te varen over het ‘Meer van Lenten’ naar het eiland van Gerben Zonderland? Uw kinderen zullen hier een onvergetelijke dag beleven.

Hiernaast is Terherne hét vakantieparadijs voor watersporters, natuurliefhebbers, fietsers, schaatsers en rustzoekers. Het is een van de vele gezellige en karakteristieke dorpen van Fryslân. Het dorp is omringd door water en ligt in het hart van het Friese merengebied. Door de directe ligging aan het Sneekermeer is het een ideaal vertrekpunt voor zeil- en motorboottochten, kanovaren, windsurfen en sportvissen. Ook kunt u vanaf Terherne mooie wandel- en fietstochten maken. Er zijn verschillende verhuurders van fietsen en skeelers. In het dorp vindt u een supermarkt en diverse restaurants met gezellige terrasjes. Een kindvriendelijk strandje met speelmogelijkheden vindt u bij paviljoen ‘Op ‘e Pier’ bij Waterpark Sneekermeer.

Meer informatie over het dorp en zijn activiteiten kunt u vinden op terherne.nl

Grou

Ontdek Grou, het charmante hart van Friesland

Genesteld aan de oevers van het Pikmeer ligt Grou, een schilderachtig en levendig dorp in Friesland. Grouw, lokaal bekend als Grou, is de ideale bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van natuurlijke schoonheid, historisch erfgoed en een reeks buitenactiviteiten.

Attracties in Grou

Als centrum van de Friese watersport is Grou de perfecte plaats voor watersportliefhebbers. Of je nu wilt zeilen, varen, vissen of zwemmen, Grou biedt een keur aan activiteiten op en rond het water. Voor degenen die geen eigen boot hebben, zijn er tal van mogelijkheden om een boot te huren.

Voor cultuurliefhebbers zijn er in Grou veel historische bezienswaardigheden te ontdekken. Een hoogtepunt is de Sint-Piterkerk, een gotische kerk uit de 13e eeuw, beroemd om zijn aparte toren. In februari wordt hier de Sint Piter, een lokale variant van Sinterklaas, gevierd.

Het Bezoekerscentrum Nationaal Park Alde Feanen is ook een bezoek waard. Hier kunt u informatie krijgen over de flora, fauna en wandelroutes in dit unieke natuurgebied. Daarnaast biedt het dorp enkele interessante winkels en gezellige cafés en restaurants.

Joure

Ontdek Joure, de levendige parel van Friesland

Welkom in Joure, een charmante en levendige stad in Friesland, waar een rijke geschiedenis en een levendige hedendaagse cultuur samenkomen. Bekend om zijn koffie, zijn ballonfeesten en zijn klokken, biedt Joure bezoekers een unieke mix van ervaringen die zowel fascinerend als divers zijn.

Attracties in Joure

Begin je verkenning van Joure met een bezoek aan Museum Joure. Dit museumcomplex, met tien authentieke panden, geeft een uniek inzicht in de industriële en ambachtelijke geschiedenis van Joure, inclusief de oorsprong van het wereldberoemde koffiemerk Douwe Egberts.

Als je een fan bent van klokken en astronomie, bezoek dan het Klokkenmuseum De Kleine Toren. Dit museum herbergt een indrukwekkende verzameling klokken en andere tijdmeetinstrumenten.

Voor natuurliefhebbers is het Heremastate Park een must. Dit prachtige park met zijn statige bomen, schilderachtige vijvers en een verscheidenheid aan vogels, is de perfecte plek voor een rustige wandeling.

Joure is ook de thuisbasis van het Friese Ballonfeesten, een van de grootste ballonevenementen in Europa. Elk jaar in juli verlichten honderden kleurrijke heteluchtballonnen de hemel boven Joure in een spectaculair gezicht.

Een andere attractie in Joure is de Jouster Toer, een prachtige kerk met een opvallende toren die in de wijde omtrek te zien is. De klim naar de top van de toren wordt beloond met een adembenemend uitzicht op de stad en de omliggende gebieden.

Sneek

Ontdek Sneek, het levendige watersportcentrum van Friesland

Sneek, lokaal bekend als Snits, is een historische stad in Friesland en staat bekend om zijn waterwegen, historische bezienswaardigheden en bruisende sfeer. Met zijn rijke geschiedenis, levendige cultuur en talrijke activiteiten, is Sneek een bestemming die je niet mag missen bij een bezoek aan Friesland.

Attracties in Sneek

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Sneek is de Waterpoort, een prachtige stadspoort die dateert uit de 15e eeuw. Dit imposante bouwwerk, dat ooit deel uitmaakte van de stadsmuren, is tegenwoordig het symbool van de stad en een populaire fotolocatie.

Sneek is ook bekend om zijn jaarlijkse Sneekweek, het grootste zeilevenement op binnenwater in Europa. Deze week, die meestal in augustus wordt gehouden, is gevuld met zeilwedstrijden, concerten, vuurwerk en andere festiviteiten.

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, bezoek dan het Fries Scheepvaart Museum. Dit museum vertelt het verhaal van de Friese scheepvaartgeschiedenis en heeft ook een aanzienlijke verzameling van historische schepen.

De Martinikerk, een prachtige kerk uit de 15e eeuw, is een ander bezoek waard. Binnenin vind je een indrukwekkend orgel uit 1722, een van de oudste in de provincie.

Voor een dagje winkelen heeft Sneek een uitgebreid aanbod. Het stadscentrum biedt een verscheidenheid aan winkels, van boetieks en speciaalzaken tot bekende ketens. Na het winkelen kunt u ontspannen in een van de vele cafés en restaurants.

Leeuwarden

Ontdek Leeuwarden, de trotse hoofdstad van Friesland

Welkom in Leeuwarden, de culturele, historische en bruisende hoofdstad van Friesland. Met zijn prachtige oude stadscentrum, vol met historische monumenten en hedendaagse bezienswaardigheden, heeft Leeuwarden een unieke charme die bezoekers ongetwijfeld zal betoveren.

Attracties in Leeuwarden

Begin je tour met een bezoek aan de Oldehove, de scheefste toren van Nederland. Je kunt de toren beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de stad. In de zomer worden er ook evenementen en concerten gehouden op het plein naast de toren.

Bezoek vervolgens het Fries Museum, waar je alles kunt leren over de rijke geschiedenis en cultuur van Friesland. Het museum heeft een indrukwekkende verzameling van kunst, archeologie en historische voorwerpen.

Een andere must-see in Leeuwarden is het Keramiekmuseum Princessehof. Gevestigd in een 18e-eeuws paleis, biedt dit museum een uitgebreide collectie keramiek uit de hele wereld.

Voor de natuurliefhebbers is er de Prinsentuin, een prachtig aangelegd park waar je kunt genieten van een rustige wandeling of een picknick aan de waterkant. In de zomer is er een theetuin open en worden er regelmatig evenementen gehouden.

Als je geïnteresseerd bent in moderne kunst, bezoek dan het Museum Belvédère. Hoewel het net buiten Leeuwarden ligt, is dit museum voor moderne en hedendaagse kunst zeker de moeite waard om te bezoeken.

Vergeet ook niet om te genieten van de levendige atmosfeer van Leeuwarden. Loop door de schilderachtige oude straten, bezoek de kleurrijke lokale markten en geniet van het brede scala aan restaurants, cafés en winkels.

Langweer

Ontdek Langweer, het pittoreske juweeltje van Friesland

Gelegen in de zuidwestelijke regio van Friesland, is Langweer een betoverend dorp dat bekend staat om zijn schilderachtige schoonheid, rijke geschiedenis en uitstekende watersportmogelijkheden. Met zijn oude eiken, sfeervolle steegjes en een charmante jachthaven, biedt Langweer een idyllisch toevluchtsoord voor bezoekers.

Attracties in Langweer

Het hart van Langweer is ongetwijfeld het water. Het dorp ligt aan de Langweerderwielen, een van de Friese meren, waardoor het een populaire bestemming is voor zeilers en andere watersportliefhebbers. Je kunt hier een zeilboot of een sloep huren om de meren en de omliggende dorpen op je eigen tempo te ontdekken.

De schilderachtige dorpsstraat, de Buorren, is ook een bezoek waard. Dit mooie straatje, met zijn historische huizen, kleine winkels en gezellige cafés, ademt een rustige sfeer uit die typisch is voor de Friese dorpen. Het is een heerlijke plek om rond te wandelen en te genieten van de lokale cultuur.

Vergeet niet om de Johannes de Doperkerk te bezoeken, een prachtig kerkgebouw dat dateert uit de 18e eeuw. De kerk heeft een prachtig interieur met een prachtig houten plafond en een indrukwekkend orgel.

Voor natuurliefhebbers biedt de omgeving van Langweer prachtige wandel- en fietsroutes. Deze paden nemen je mee door prachtige landschappen, langs weilanden, bossen en waterwegen.

In de winter, als de meren bevriezen, wordt Langweer een populaire bestemming voor schaatsliefhebbers. Het dorp maakt dan deel uit van de beroemde Elfstedentocht, een schaatsmarathon langs elf Friese steden.

Andere tips

We hebben slechts een tipje van de sluier opgelicht. In Friesland zijn nog zoveel andere leuke dingen te doen! Wat te denken van de fraaie Friese States, het Planetarium in Franeker, het museum Belvedère in Heerenveen, ijsbaan Thialf, het Jopie Huismanmuseum in Workum. Kijk hier voor een actueel overzicht.

Heeft u vragen voor over een verblijf op ons vakantiepark?

Wij helpen u graag verder met advies op maat.